Nadwaga i otyłość kobiet w okresie okołomenopauzalnym mierzone metodą bioimpedancji elektrycznej - Dąbrowska, Jolanta; Naworska, Beata; Dąbrowska-Galas, Magdalena; Wodarska, Magdalena; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Wśród kobiet w wieku 55–65 lat wzrost masy ciała stanowi jeden z największych problemów zdrowotnych. Konsekwencją otyłości jest zwiększone ryzyko zapadalności na chorobę wieńcową, cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze. Ponadto otyłość może przyczynić się do powstania nietrzymania moczu oraz chorób mięśniowo-szkieletowych, w szczególności choroby zwyrodnieniowej stawów. Otyłość częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn i niesie za sobą konsekwencje psychologiczne, pogarszając w znacznym stopniu jakość życia psychicznego, fizycznego i seksualnego kobiet w okresie okołoklimakterycznym. Cel pracy: Celem przeprowadzonych badań, była prezentacja skali problemu nadwagi i otyłości kobiet w okresie okołomenopauzalnym oraz zweryfikowanie, czy wzrost wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) związany jest głównie z procentowym zwiększeniem tkanki tłuszczowej. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 136 kobiet w przedziale wiekowym 45–65 lat z województwa śląskiego. Średni wiek kobiet wynosił 57,35 ±6,18 roku. Do analizy składu ciała zastosowano nieinwazyjną, wiarygodną oraz bezpieczną metodę bioimpedancji elektrycznej (bioelectrical impedance analysis – BIA). Wyniki: Prawidłową masę ciała miało 39,71% kobiet, nadwagę 36,76%, a otyłość występowała u 23,53%. Procent tkanki tłuszczowej rósł wraz z wiekiem. Najniższy procent tkanki tłuszczowej odnotowano w grupie kobiet w wieku 45–50 lat (32,15%), nieco wyższy w grupie 51–60 lat (32,28%), a najwyższy u kobiet w wieku 61–65 lat (35,5%), (p = 0,028). Wnioski: Edukacja i promocja zdrowego stylu życia jest konieczna, aby zmniejszyć problem nadwagi i otyłości kobiet w klimakterium. Wzrost masy ciała kobiet w okresie okołomenopauzalnym związany jest głównie z przyrostem tkanki tłuszczowej.