Charakterystyka urazów u kobiet w zależności od stanu menopauzalnego - Timler, Dariusz; Bogusiak, Katarzyna; Kasielska-Trojan, Anna; Madziała, Marcin; Szarpak, Łukasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Cel pracy : Analiza częstości i charakterystyki urazów w populacji kobiet hospitalizowanych z tego powodu, w zależności od ich statusu menopauzalnego. Materiały i metody: Badaniem retrospektywnym objęto 1362 pacjentki leczone z powodu urazów w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Mikołaja Kopernika w Łodzi w 2011 r. Badaną populację kobiet podzielono zgodnie z ich statusem menopauzalnym: kobiety w wieku reprodukcyjnym (grupa I), w wieku okołomenopauzalnym (grupa II) oraz w wieku pomenopauzalnym (grupa III). W analizie uwzględniono czas doznanego urazu, jego rodzaj, przyczynę, czas hospitalizacji oraz śmiertelność. Wyniki : Najczęściej występowały obrażenia głowy. Badane grupy różniły się pod względem częstości występowania poszczególnych przyczyn urazu. Kobiety w okresie pomenopauzalnym hospitalizowano istotnie statystycznie dłużej niż kobiety w okresie reprodukcyjnym (p < 0,001) i okołomenopauzalnym (p < 0,001), charakteryzowała je również najwyższa śmiertelność. Wnioski: Fizjologiczne zmiany zachodzące w organizmie kobiet związane z ich statusem menopauzalnym znajdują odzwierciedlenie w charakterystyce obrażeń występujących w poszczególnych okresach życia. Ponadto uwagę zwraca różnica w przyczynach urazów – u kobiet w okresie reprodukcyjnym najczęściej są to wypadki komunikacyjne, a w pozostałych okresach – upadki na tym samym poziomie. Różnica ta może wynikać z faktu, że u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym upadki mogą skutkować złamaniami niskoenergetycznymi związanymi z osteoporozą, wymagającymi leczenia szpitalnego.