Farmakoterapia parenteralna i doustna w zapobieganiu złamaniom w przebiegu osteoporozy pomenopauzalnej - Pawlak-Buś, Katarzyna; Leszczyński, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Dostępne obecnie leki stosowane w leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej mogą wprowadzać lekarzy w zakłopotanie podczas wykonywania codziennej praktyki klinicznej. Wiele leków, które mogą być stosowane doustnie lub parenteralnie, ma odmienny mechanizm działania i może obecnie powodować więcej problemów przy podejmowaniu decyzji o rozpoczęciu leczenia niż w przeszłości. Potwierdza to potrzebę specyficznych rekomendacji dotyczących tego, jak, kiedy i kogo leczyć w osteoporozie pomenopauzalnej zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych. Praca przekazuje łatwo dostępne i zwarte informacje na temat leków antyresorpcyjnych, które mogą być stosowane przez lekarzy klinicystów w praktyce.