Ocena skuteczności kompleksowego leczenia uzdrowiskowego choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego w Sanatorium „Włókniarz” w Busku-Zdroju - Legwant, Zdzisław; Gawęda, Józef; Legwant-Wójcicka, Małgorzata; Kornecki, Wojciech (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Cel pracy: Ocena skuteczności postępowania balneorehabilitacyjnego w chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego (ChZSK). Materiał i metody: W terapii wykorzystano wody siarczkowo-siarkowodorowe słone oraz kinezyterapię i wybrane metody fizykoterapeutyczne. W badaniach uczestniczyło 65 osób z ChZSK z średnim czasem trwania schorzenia 20 lat. Chorych tych podzielono na dwie grupy. W pierwszej grupie zastosowano kąpiele w wodzie siarczkowo-siarkowodorowej słonej oraz zabiegi fizykoterapeutyczne, natomiast w drugiej – identyczne zabiegi fizykoterapeutyczne, ale ze względu na przeciwwskazania zdrowotne nie zastosowano kąpieli. Wyniki : W obu grupach zaobserwowano istotną poprawę funkcji stawu kolanowego, złagodzenie dolegliwości bólowych oraz poprawę wydolności i estetyki chodu. Nieco lepsze efekty stwierdzono u chorych korzystających z kąpieli w wodach siarczkowo-siarkowodorowych słonych. Wnioski : W związku z uzyskaną poprawą stanu klinicznego u pacjentów z ChZSK ta forma kompleksowej rehabilitacji sanatoryjnej jest godna polecenia.