Objawy, przebieg i postępowanie w alkoholowym zespole płodowym - Horecka-Lewitowicz, Agata; Lewitowicz, Piotr; Adamczyk-Gruszka, Olga; Skawiński, Dariusz; Szpringer, Monika (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Skutki spożywania alkoholu przez ciężarną są nieodwracalne. U dzieci narażonych na prenatalną ekspozycję na alkohol dochodzi do uszkodzenia rozwijających się narządów; najbardziej narażony na toksyczne działanie alkoholu jest ośrodkowy układ nerwowy. Rodzaj i nasilenie uszkodzeń u płodu zależy między innymi od ilości spożywanego alkoholu, czasu, w jakim jest przyjmowany, stadium rozwoju płodu, stanu zdrowia i stopnia odżywienia ciężarnej. W kolejnych fazach rozwoju dziecka obserwuje się charakterystyczne objawy, będące następstwem teratogennego działania alkoholu w życiu płodowym. Oprócz zmian o charakterze somatycznym, zwłaszcza charakterystycznego wyglądu twarzy i niedoboru wzrostu, stwierdza się zaburzenia w funkcjonowaniu szkolnym, rówieśniczym i rodzinnym. Istotnymi czynnikami wpływającymi na dalsze funkcjonowanie dziecka są wczesne rozpoznanie (do 6. roku życia), środowisko, w którym przebiega rozwój dziecka, podjęcie odpowiedniej terapii w zależności od możliwości chorego i rodziny, dostosowanie wymagań szkolnych oraz objęcie terapią całej rodziny.