Początek końca kolejek - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Na skutek implementacji dyrektywy transgranicznej w polskiej ochronie zdrowia nastąpi zablokowanie pseudoreform polegających na tym, że pieniądze – zamiast iść za pacjentem – są sztucznie limitowane przez system kolejek i kontraktów. To początek końca systemu, w którym nie pacjent, ale monopolista płatnik wybiera, kto, ilu i za ile będzie leczył Polaków. Dyrektywa tylnym wejściem wprowadzi to, na co czekamy od dawna – ubezpieczenia i opłaty dodatkowe, a na koniec obali system kontraktów i limitów.