Cudowna kapsułka - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2013)
– To, co do tej pory brzmiało jak science fiction, staje się rzeczywistością – zapowiedział krótko szef niemieckiej Powszechnej Kasy Chorych (AOK) Helmut Paltzer, kładąc przed sobą na stole małą kapsułkę migającą niebieskim światłem. Kapsułka jest wyposażona w dwie mikrokamery. Jest tylko nieco grubsza i dłuższa od zwykłej tabletki z antybiotykiem. W dniu badania pacjenci powinni jedynie wypić wcześniej płyn przeczyszczający. Po połknięciu kapsułka przemieszcza się aż do wydalenia przez ok. 4–6 godzin. Ma to być najnowsza broń w walce ze schorzeniami układu pokarmowego, przede wszystkim rakiem jelit. Niemal w tym samym czasie, gdy kilka dni temu zademonstrowano ją na konferencji w Monachium, w odległym Berlinie przedstawiono najnowszy raport dotyczący zachorowalności na raka jelit w RFN, efektów walki z tą chorobą i planów na przyszłość. Cel jest jeden – zwiększenie skuteczności leczenia, ale kontrowersji wiele.