Recepta na stare lata - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
W ostatnich latach powiedziano i napisano już bardzo dużo na temat dynamiki starzenia się ludności, wysuwającej się na pierwszy plan wśród problemów demograficznych, zdrowotnych i społecznych. Ale… tylko powiedziano i napisano. Nic nie zdziałano. Na koniec 2011 r. (według „Biuletynu Statystycznego MZ”) mieliśmy 20 888 miejsc w ZOL (w tym 4452 w psychiatrycznych) oraz 5699 w ZPO (w tym 331 w psychiatrycznych). Razem w ZOL i ZPO było 26 587 miejsc; 824 domy pomocy społecznej finansowane przez samorząd terytorialny w 2010 r. dysponowały 78 605 miejscami. Z kolei z raportu NIK wynika, że prawie połowa z kontrolowanych DPS nie osiągała wymaganych standardów. Oznacza to, że Polska nie jest przygotowana na zjawisko starzenia się społeczeństwa i konsekwencje tego trendu dla systemu ochrony zdrowia.