Huby na szpitalach - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2013)
Lekarze amerykańscy określają swoją rolę w generowaniu kosztów OZ jako złożoną. Są pozytywnie nastawieni do ograniczania kosztów poprzez poprawę ciągłości opieki nad pacjentem oraz stosowanie się do zasad EBM. Wskazują przede wszystkim na innych, oprócz siebie, interesariuszy systemu jako najbardziej odpowiedzialnych za koszty ochrony zdrowia, na pierwszym miejscu wymieniając prawników zajmujących się błędami i zdarzeniami medycznymi, a na drugim instytucje ubezpieczeń zdrowotnych oraz system ochrony zdrowia. W większości lekarze klinicyści uważają się za reprezentantów pojedynczego pacjenta i nie poczuwają się do znacznej odpowiedzialności za zdrowie w wymiarze społecznym. W odniesieniu do rynku europejskiego i polskiego wydaje się, że podobne badanie wskaże na większe znaczenie polityków oraz instytucji rządowych, a także publicznych systemów finansowania OZ.