Łowcy odszkodowań - Janiszewski, Rafał Piotr (Menedżer Zdrowia, 2013)
Po zmianach przepisów lekarze i szefowie szpitali drżą przed procesami. Intencją nowelizacji ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta było uproszczenie procedury dochodzenia odszkodowania w przypadkach, gdy faktycznie doszło do błędu skutkującego krzywdą chorego. Tymczasem niska świadomość przepisów wśród lekarzy oraz pacjentów, a także brak precyzyjnych zapisów sprawiają, że rozwijają swoją działalność łowcy odszkodowań. Najlepszą receptą jest prawidłowe prowadzenie dokumentacji medycznej i asertywność w przypadkach, gdy zdrowy rozsądek i wiedza medyczna mówią nam, że nie doszło do błędu, a straszący nas łowca liczy na łatwy łup.