Bez szans na leczenie radykalneRozmowa z prof. dr. hab. n. med. Piotrem Wysockim z Oddziału Chemioterapii Wielkopolskiego Centrum Onkologii, Katedry Biotechnologii Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
Do 2004 r. nie było żadnego efektywnego sposobu leczenia raka gruczołu krokowego opornego na kastrację. Dopiero 9 lat temu pojawił się pierwszy lek cytotoksyczny – docetaksel, który znamiennie wydłużył przeżycie chorych w stosunku do standardowej terapii steroidami. Fakt, że wykrywamy tak wiele przypadków raka gruczołu krokowego, wynika częściowo z tego, że mężczyźni żyją coraz dłużej. Należy bowiem pamiętać, że jest to nowotwór bardzo często wykrywany w badaniach sekcyjnych u mężczyzn w podeszłym wieku. Uważa się nawet, że wszyscy mężczyźni ok. 90. roku życia mają ogniska nowotworu w obrębie gruczołu krokowego.