Rzadkie, znaczy częste - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2013)
Na choroby rzadkie cierpi około dwóch milionów Polaków. Dlaczego więc nazywamy je rzadkimi? Bo na samą cukrzycę czy nadciśnienie cierpi kilka milionów Polaków, a wśród chorób określanych mianem „rzadkie” można wymienić kilkaset jednostek. Do każdej trzeba dobrać odpowiednią terapię – na ogół droższą niż w przypadku częstszych chorób. Do końca roku Polska musi zatwierdzić Narodowy Plan Leczenia Chorób Rzadkich. Pacjenci liczą, że dzięki temu poprawią się warunki terapii. Na to, że dzięki niemu leczenie chorób rzadkich stanie się bardziej opłacalne, liczą też świadczeniodawcy i samorządy.