Półmetek z głową w piasku - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2013)
Połowa roku 2013 r. to okres w ochronie zdrowia, w którym narasta frustracja zarządzających podmiotami leczniczymi. Sytuacja ta spowodowana jest perspektywą zmniejszonych lub porównywalnych z obecnym rokiem środków finansowych, którymi będzie dysponował NFZ w 2014 r. oraz brakiem pieniędzy na zapłatę bieżących nadwykonań.