Leczenie choroby uchyłkowej jelita grubego z uwzględnieniem roli mesalazyny - Stępień, Beata; Piotrowicz, Grażyna; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Uchyłkowatość jelita grubego jest jedną z najczęstszych patologii przewodu pokarmowego. Choroba uchyłkowa łączy się z występowaniem objawów i może przyjmować różne postaci kliniczne. Wyróżnia się objawową, niepowikłaną chorobę uchyłkową, nawracającą, objawową, niepowikłaną chorobę uchyłkową i powikłaną chorobę uchyłkową. Wydaje się, że proces zapalny odgrywa istotną rolę we wszystkich postaciach choroby. Mimo narastającego problemu brakuje jasnych wytycznych dotyczących leczenia. Celem pracy było omówienie istniejących zasad postępowania zarówno w aktywnej postaci choroby uchyłkowej, jak i w zapobieganiu nawrotom zapalenia.