Badanie fizykalne układu naczyniowego. Część druga - Mościcka, Paulina; Szewczyk, Maria Teresa; Cierzniakowska, Katarzyna; Cwajda-Białasik, Justyna; Popow, Aleksandra; Kozłowska, Elżbieta; Woda, Łukasz; Jawień, Arkadiusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Choroby układu naczyniowego zajmują szczególne miejsce w medycynie, gdyż dotyczą wielu milionów osób na świecie. Znajomość i umiejętność wykonywania badania fizykalnego układu naczyniowego przez pielęgniarkę jest niezmiernie istotna. Prawidłowo przeprowadzone badanie fizykalne układu naczyniowego może stanowić podstawę do szybkiego postawienia trafnej diagnozy oraz wdrożenia odpowiednich działań, np. profilaktycznych, leczniczych czy pielęgnacyjnych. Celem pracy było omówienie badania fizykalnego układu naczyniowego górnej części ciała: głowy, szyi, kończyn górnych, jamy brzusznej, wykonywanego przez pielęgniarki u chorych ze schorzeniami układu naczyniowego.