Przekonania na temat kontroli bólu i ocena stanu chorych po protezoplastyce stawu biodrowego - Cierzniakowska, Katarzyna; Piwowarczyk, Justyna; Szewczyk, Maria Teresa; Mościcka, Paulina; Kozłowska, Elżbieta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Wstęp: Dolegliwości bólowe spowodowane zmianami zwyrodnieniowo-zniekształcającymi stawów biodrowych to częsta przyczyna znacznego ograniczenia sprawności motorycznej pacjentów. Uważa się, że jedyną drogą leczenia przynoszącą zadowalające wyniki jest zabieg chirurgiczny prowadzący do rekonstrukcji całego stawu. Cel pracy: Ocena sprawności ruchowej po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego oraz ocena występowania dolegliwości bólowych u chorych i ich przekonań na temat kontroli bólu. Materiał i metody: Badaniem objęto 50 osób dorosłych (19 mężczyzn i 31 kobiet) po totalnej aloplastyce stawu biodrowego. Narzędzia badawcze stanowiły kwestionariusz ankiety oraz standaryzowany arkusz Kwestionariusz przekonań na temat kontroli bólu – BPCQ. Wyniki: Poprawę swojego stanu zdrowia w odniesieniu do okresu sprzed zabiegu zgłosiło 80% badanych [bardzo dużą 6 badanych (12%) i dużą 34 (68%)]. U wszystkich respondentów przed zabiegiem występowały dolegliwości bólowe w różnym stopniu nasilenia (56% – ból umiarkowany, 30% – ból silny, 6% – ból nie do zniesienia). Różnica pomiędzy odczuwanym bólem u badanych przed operacją i po zabiegu była nieistotna statystycznie (p = 0,58). Uzyskane przez mieszkańców wsi niższe średnie wartości punktowe kontroli bólu w odniesieniu do czynników wewnętrznych (W: 19,3 ±4,64 pkt) i wpływu przypadkowych zdarzeń (P: 16,60 ±4,27 pkt) różniły się istotnie (p < 0,05) od tych, jakie uzyskali w tym zakresie mieszkańcy miasta (W: 23,05 ±37,3 pkt; P: 19,55 ±2,19 pkt). Wnioski: 1. Zdecydowana większość badanych wskazuje na poprawę stanu zdrowia po zabiegu chirurgicznym. 2. Różnice, jakie nastąpiły w odczuwaniu nasilenia dolegliwości bólowych po zabiegu chirurgicznym, nie były znamienne. 3. Mieszkańcy wsi wyrażają zdecydowanie słabsze przekonanie co do wpływu czynników osobistych i wpływu przypadku na opanowanie bólu niż mieszkańcy miasta.