Zachowania zdrowotne a jakość życia pacjentów z miażdżycą tętnic kończyn dolnych - Kurowska, Krystyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Cel pracy: Określenie wpływ preferowanych zachowań zdrowotnych na jakość życia, jako wykładnika w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia. Materiał i metody: Przebadano 100 pacjentów z rozpoznaniem miażdżycy tętnic kończyn dolnych hospitalizowanych w Klinice Chirurgii Naczyniowej i Angiologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 w Bydgoszczy. Zachowania zdrowotne oceniono Inwentarzem zachowań zdrowotnych (IZZ) Zygfryda Juczyńskiego, a jakość życia kwestionariuszem WHOQOL-BREF. Wyniki: Badani w nieznacznym stopniu różnili się między sobą zachowaniami zdrowotnymi i jakością życia. Zachowania zdrowotne ocenili na wysokim poziomie, wynik przeciętny otrzymali jedynie w zachowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Najwyżej ocenili zachowania profilaktyczne, potem pozytywne nastawienie i praktyki zdrowotne. Zachowania zdrowotne różnicował czas trwania choroby, tzn. osoby dłużej chorujące prezentowały wyższe wartości prawidłowych zachowań zdrowotnych. Mieszkańcy wsi wyżej ocenili jakość życia w dziedzinie środowiskowej. Wykazano, że jakość życia nie była zależna od zachowań zdrowotnych. Jakość życia w pojęciu globalnym większość oceniła jako pozytywną, tylko część badanych była niezadowolona ze swojego stanu zdrowia. Najniżej badani ocenili dziedzinę fizyczną, potem psychologiczną, środowiskową, a najwyżej socjalną. Wnioski: Otrzymane wyniki mogą się przyczynić do głębszego zrozumienia problemów i potrzeb osób z miażdżycą tętnic kończyn dolnych oraz wpłynąć na większą motywację do walki z chorobą. Znajdą także odzwierciedlenie w ich w zachowaniach zdrowotnych, co będzie wpływać na utrzymanie optymalnego stanu zdrowia. Mogą również posłużyć do edukacji pacjentów i ich rodzin.