Rak płaskonabłonkowy przedsionka nosa i wargi górnej o agresywnym przebiegu – opis przypadku - Bacharewicz, Joanna; Reduta, Teresa; Pawłoś, Anna; Chodynicka, Bożena; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Rak płaskonabłonkowy jest nieczerniakowym nowotworem złośliwym, który ma skłonność do wzrostu naciekającego oraz może dawać przerzuty, najczęściej do okolicznych węzłów chłonnych. Rokowanie zależy od umiejscowienia, wielkości i głębokości naciekania guza oraz od typu histopatologicznego nowotworu. Obecność przerzutów w węzłach chłonnych zmniejsza szansę wyleczenia do poniżej 20%. Agresywny, niepomyślny przebieg obserwuje się u osób starszych i z immunosupresją. Cel pracy. Przedstawienie przypadku raka płaskonabłonkowego wychodzącego z przedsionka nosa o szybkim, agresywnym i niepomyślnym przebiegu oraz nietypowym obrazie klinicznym sugerującym zakażenie bakteryjne lub grzybicę. Opis przypadku . Mężczyzna 53-letni, dotychczas zdrowy, został przyjęty do Kliniki z powodu utrzymującej się od miesiąca bolesnej zmiany w obrębie skóry przedsionka nosa. Przy przyjęciu do Kliniki stwierdzono w obrębie przedsionka nosa po lewej stronie i wargi górnej guzowaty naciek zapalny o średnicy 3 cm, o nierównej powierzchni i krosty w ujściach mieszków włosowych. Na podstawie obrazu histopatologicznego wycinka ze zmiany rozpoznano raka płaskonabłonkowego nierogowaciejącego G2. W chwili rozpoznania nowotwór naciekał kość szczęki, ponadto stwierdzono przerzut do węzła chłonnego. Pomimo skojarzonego leczenia obserwowano szybką progresję procesu nowotworowego. Wnioski . Nietypowy obraz kliniczny raka może być przyczyną opóźnienia właściwego rozpoznania, co wiąże się z pogorszeniem rokowania. Każda zmiana o niecharakterystycznych cechach klinicznych, niepoddająca się zwykłemu leczeniu powinna być oceniona histopatologicznie.