Zastosowanie śródoperacyjnej ultrasonografii u pacjentów z nowotworami trzustki - Ćwik, Grzegorz; Solecki, Michał; Dąbrowski, Andrzej; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Śródoperacyjna ultrasonografia ( intraoperative ultrasonography – IOUS) umożliwia potwierdzenie i weryfikację rozpoznania przedoperacyjnego. W wielu przypadkach pozwala na prawidłowe ustalenie stopnia zaawansowania choroby, bezpieczne przeprowadzenie zabiegu chirurgicznego oraz skrócenie jego czasu trwania. Prawidłowa ocena struktur anatomicznych w czasie operacji i pola operacyjnego po zakończeniu zabiegu w połączeniu z ich badaniem ultrasonograficznym umożliwiają pełniejszą ocenę radykalności leczenia. W Klinice, w której pracują autorzy, śródoperacyjne badanie ultrasonograficzne jest stosowane w codziennej praktyce. W niniejszej pracy pragniemy podzielić się własnymi doświadczeniami w zastosowaniu tej techniki obrazowania. Śródoperacyjna ultrasonografia jest wiarygodnym badaniem w ocenie zarówno zmian zapalnych, jak i nowotworowych w trzustce. Prawidłowo wyznacza zakres planowanej operacji. W przypadku raka trzustki weryfikuje miejscowy stan zaawansowania zmian guzowatych za pomocą oceny zajęcia układu naczyń okołotrzustkowych, węzłów chłonnych oraz obecności przerzutów miejscowych i odległych. Metoda ta okazała się wysoce skuteczna w ocenie guzów endokrynnych oraz torbielowatych trzustki. Badanie znacznie poprawia skuteczność śródoperacyjnej biopsji oraz aspiracji.