Ekspresja receptora dla naskórkowego czynnika wzrostu, czynnika martwicy nowotworów α i czynnika jądrowego κB w nieswoistych chorobach zapalnych jelit - Durko, Łukasz; Stasikowska-Kanicka, Olga; Wągrowska-Danilewicz, Małgorzata; Danilewicz, Marian; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wprowadzenie: Rola receptora dla naskórkowego czynnika wzrostu ( epithelial growth factor receptor – EGFR) w patogenezie nieswoistych chorób zapalnych (NChZJ) jest słabo poznana. Część autorów stwierdziła wysoką ekspresję tego receptora w błonie śluzowej jelita grubego u osób z NChZJ. Ponadto wiele badań dowodzi stymulującego wpływu EGFR na wzrost ekspresji jądrowego czynnika wzrostu κβ ( nuclear factor κβ – NFκβ) i czynnika martwicy nowotworów α ( tumor necrosis factor-α – TNF-α), co może skutkować nasileniem odpowiedzi zapalnej w NChZJ. Cel: Ocena ekspresji EGFR, NF-κβ i TNF-α w fazie aktywnej oraz w remisji choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG). Materiał i metody: Badaniem objęto 62 osoby z ChLC, 92 chorych na WZJG oraz 18 zdrowych osób (grupa kontrolna). Badane osoby poddano kolonoskopii, podczas której pobrano wycinki do badania histopatologicznego. Ekspresja EGFR, NF-κβ i TNF-α były oceniane przy wykorzystaniu metod immunohistochemicznych. Wyniki: Immunoekspresja EGFR w nabłonku jelita grubego była niższa w aktywnej fazie NChZJ w porównaniu z fazą remisji. Z kolei immunoekspresja NF-κβ i TNF-α okazały się wyższe w aktywnej fazie NChZJ niż w fazie remisji. Wnioski : Uzyskane wyniki przeczą prozapalnej roli EGFR i sugerują udział tego receptora w procesach regeneracyjnych błony śluzowej w NChZJ. Wysoka ekspresja NF-κβ i TNF-αα w aktywnych postaciach ChLC i WZJG potwierdza ich prozapalne działanie w NChZJ