Rzadki guz przerzutowy do brodawki Vatera - Śmigielski, Jacek Arkadiusz; Piskorz, Łukasz; Jabłoński, Sławomir; Jamry, Andrzej; Brocki, Marian (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Przerzuty raka jasnokomórkowego nerki do brodawki Vatera są niezwykle rzadkie. W pracy przedstawiono przypadek 81-letniej chorej, u której wystąpiły powikłania przerzutowego guza brodawki. Chora 17 lat po resekcji nerki z powodu raka jasnokomórkowego została przyjęta do Kliniki ze względu na masywne krwawienia do przewodu pokarmowego (Forrest IB) w postaci krwawych wymiotów. W wyniku przeprowadzonej diagnostyki rozpoznano krwawiący guz brodawki Vatera. U chorej wykonano procedurę chirurgiczną metodą Whipple’a. W badaniu histopatologicznym stwierdzono przerzut raka jasnokomórkowego z nerki. Pacjentkę wypisano do domu w 8. dobie i skierowano do dalszego leczenia onkologicznego. Dyskusję na temat tego przypadku oparto na doniesieniach dotyczących rzadkich guzów przerzutowych do brodawki Vatera, ponieważ przerzut raka nerki nie został dotychczas opisany w piśmiennictwie.