Występowanie objawów depresji mierzonych skalą Becka u kobiet po mastektomii i po rekonstrukcji piersi w odniesieniu do oceny jakości życia - Szadowska-Szlachetka, Zdzisława Cecyllia; Stanislawek, Andrzej; Kachaniuk, Hanna; Charzyńska-Gula, Marianna; Bartoszek, Agnieszka; Gałęziowska, Edyta; Domżał-Dzewicka, Renata; Kocka, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp : Do niedawna u kobiet z rozpoznanym rakiem piersi stosowano mastektomię, która okaleczała fizycznie kobietę i powodowała niekorzystne skutki psychiczne. Następnie pacjentkom oferowano protezy piersi. W ostatnim okresie coraz częściej kobietom przy mniej zaawansowanym nowotworze oferuje się tumorektomię, a gdy istnieje konieczność usunięcia piersi, większość kobiet może skorzystać z refundowanej przez NFZ rekonstrukcji piersi. Cel pracy : Celem pracy było określenie, czy istnieją różnice w ocenie nasilenia objawów depresji mierzonej skalą Becka wśród kobiet po mastektomii i rekonstrukcji piersi w korelacji z ich jakością życia mierzoną skalą do oceny jakości życia kobiet z rakiem piersi – EORTC QLQ-C30 oraz QLQ-BR23. Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 241 kobiet ze szpitali onkologicznych Lublina. 55,19% (n = 133) stanowiły kobiety po mastektomii, natomiast 44,81% (n = 108) po rekonstrukcji piersi. W badaniach posłużono się kwestionariuszami do oceny jakości życia chorych na nowotwory złośliwe, to jest EORTC QLQ-C30 oraz osobnym kwestionariuszem (QLQ-BR23) do oceny jakości życia kobiet z rakiem piersi, jak również kwestionariuszem przesiewowym do oceny ryzyka wystąpienia depresji, tj. skalą Becka. Analizy statystyczne przeprowadzono z wykorzystaniem programu STATISTICA 8.0, przyjmując poziom istotności p < 0,05. Wyniki : Z badań wynika, że rekonstrukcja piersi wpływa w znaczącym stopniu na ocenę jakości życia kobiet oraz że w tej populacji rzadziej występują objawy depresji mierzone skalą Becka (BDI). Wnioski : Nasilenie depresji mierzone skalą Becka przekłada się na jakość życia kobiet. Większe nasilenie depresji u kobiet po mastektomii powoduje, że jakość życia oceniają one niżej niż kobiety po rekonstrukcji piersi, u których stwierdzono mniejsze nasilenie objawów depresji mierzone skalą Becka.