Niektóre różnice indywidualne jako predyktory konsumpcji produktów mlecznych w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym w świetle zagrożeń stanu zdrowia - Gacek, Maria (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Celem badań była ocena częstości konsumpcji produktów mlecznych w zależności od niektórych cech indywidualnych (poziomu skuteczności, optymizmu i satysfakcji życiowej) w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Badaniami, z wykorzystaniem kwestionariusza częstości spożycia produktów oraz testów psychologicznych (GSES, LOT-R, SWLS), objęto 320 kobiet w wieku 45–55 lat. W analizie statystycznej zastosowano korelacje rang Spearmana oraz testy Kruskala-Wallisa i Dunna (p < 0,05). W analizie statystycznej poziom skuteczności wykazywał dodatnią korelację ze spożyciem twarogu półtłustego i kefiru (p < 0,05) oraz maślanki i jogurtu naturalnego (p < 0,01), a ujemną ze spożyciem tłustego mleka i tłustego twarogu (p < 0,01). Poziom optymizmu był dodatnio skorelowany z częstością spożycia kefiru i jogurtu owocowego (p < 0,05), a ujemnie ze spożyciem mleka tłustego i półtłustego (p < 0,05) oraz twarogu tłustego (p < 0,01). Ze wzrostem poziomu satysfakcji życiowej zwiększało się spożycie kefiru (p < 0,05) i jogurtu owocowego (p < 0,01), a spadało spożycie mleka tłustego i półtłustego (p < 0,05) oraz tłustego twarogu (p < 0,01). Porównanie średniej częstości konsumpcji produktów w zależności od cech psychologicznych wykazało, że poziom skuteczności różnicował spożycie mleka tłustego (p < 0,0001) i półtłustego (p < 0,05), twarogu tłustego, maślanki oraz jogurtu naturalnego (p < 0,0001) i owocowego (p < 0,01), a poziom optymizmu i satysfakcji życiowej – spożycie tłustego mleka i tłustego twarogu oraz jogurtu owocowego (p < 0,01). W grupie kobiet w wieku 45–55 lat wykazano niską częstość konsumpcji produktów mlecznych, zróżnicowaną w zależności od analizowanych cech indywidualnych.