Stężenie magnezu i cynku w surowicy u kobiet w wieku menopauzalnym w zależności od statusu menopauzalnego i nasilenia objawów wypadowych - Grochans, Elżbieta; Karakiewicz, Beata; Brodowski, Jacek; Jurczak, Anna; Noceń, Iwona; Grzywacz, Anna; Augustyniuk, Katarzyna; Brodowska, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp : Magnez (Mg) i cynk (Zn) mogą wpływać na występowanie i nasilenie objawów wypadowych u kobiet po menopauzie. Cel pracy : Celem badań była ocena stężenia Mg i Zn w surowicy u kobiet po menopauzie w zależności od nasilenia objawów wypadowych oraz czasu, który upłynął od ostatniej miesiączki. Materiał i metody : Badaniem objęto 161 kobiet w wieku pomenopauzalnym, którym oznaczono stężenie Mg i Zn w surowicy krwi żylnej. Średnia wieku badanych kobiet wynosiła 56 ± 4 lata. Kobiety te nie stosowały menopauzalnej terapii hormonalnej (MHT), a ostatnia miesiączka wystąpiła u nich minimum rok przed włączeniem do badania. Badane kobiety były zdrowe, nie stosowały diet eliminacyjnych. Wyniki : U badanych kobiet zdiagnozowano hypomagnezemię i hypocynkemię. Analiza danych wykazała istotne statystycznie różnice pomiędzy stężeniem Mg w zależności od czasu, jaki upłynął od ostatniej miesiączki (p  0,05). Wnioski : 1. U kobiet po menopauzie, niestosujących MHT stężenie Mg i Zn w surowicy utrzymuje się na niskim poziomie, a dodatkowo, średnie stężenie Mg zmniejsza się istotnie wraz z upływem czasu od ostatniej miesiączki. 2. Stężenie Mg i Zn w surowicy nie wpływa na nasilenie objawów wypadowych u kobiet po menopauzie niestosujących MHT.