Objawy zmuszające do wizyty u lekarza ginekologa dojrzałe ciężarne – doniesienie wstępne - Mieczkowska, Estera; Gebuza, Grażyna; Gierszewska, Małgorzata; Kaźmierczak, Marzena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp : W ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się znaczny wzrost liczby kobiet decydujących się na późne macierzyństwo. Późniejszy wiek kobiet ciężarnych niesie ze sobą ryzyko powikłań ciąży i porodu, takich jak: cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, wady rozwojowe płodu, anomalie genetyczne, poronienia i porody przedwczesne. Celem pracy było określenie, który z niepokojących objawów występujących w czasie ciąży zmusza starsze kobiety ciężarne do konsultacji z lekarzem ginekologiem. Materiał i metody : Przebadano 30 kobiet będących pacjentkami Oddziału Klinicznego Położnictwa, Chorób Kobiecych i Ginekologii Onkologicznej Szpitala Klinicznego nr 2 im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy. Średnia wieku w grupie wynosiła 38,2 roku. Spośród badanych 63% kobiet mieszkało w mieście, natomiast 37% na wsi. Większość, bo aż 96,7%, stanowiły mężatki. Z badanych 33% miało wykształcenie średnie lub zawodowe, 27% wyższe, 7% podstawowe. Narzędziem badawczym była anonimowa ankieta. Pytania dotyczyły wieku, stanu cywilnego, wykształcenia, miejsca zamieszkania i objawów zmuszających do wizyty u ginekologa. Wyniki : Wszystkie kobiety (100%) do wizyty u lekarza skłoniłoby krwawienie. Większość kobiet nie zgłosiłaby się do lekarza, gdyby zaobserwowała u siebie bóle głowy czy bóle mięśniowe. Te objawy w najmniejszym stopniu zmobilizowałyby je do wizyty lekarskiej (mniej niż 10%). Objawy, takie jak obrzęki niezanikające po odpoczynku nocnym, zaniepokoiłyby tylko 40% badanych. Wnioski: 1. Krwawienie z dróg rodnych w okresie ciąży stanowi objaw konieczny do konsultacji medycznej. 2. Inne objawy, takie jak: wymioty, upławy, bóle głowy, ból podbrzusza, choć mogą świadczyć o groźnych powikłaniach, są często bagatelizowane. 3. Objawy wskazujące na stan przedrzucawkowy byłyby powodem wizyty u lekarza dla mniej niż połowy badanych kobiet.