Cardiac surgeryEarly clinical outcomes of the surgical treatment of patients with aortic stenosis and small aortic annuli - Filip, Grzegorz; Bartuś, Krzysztof; Litwinowicz, Radosław; Konstanty-Kalandyk, Janusz; Bochenek, Maciej; Węgrzyn, Piotr; Kapelak, Bogusław; Wierzbicki, Karol; Bartuś, Magdalena; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Zwężenie zastawki aortalnej to najczęstsza nabyta wada zastawkowa serca. U pacjentów z małym pierścieniem aortalnym, po operacji wymiany zastawki aortalnej na zastawkę sztuczną może wystąpić zjawisko tak zwanego niedopasowania rozmiaru zastawki do pacjenta (ang. patient-prosthesis mismatch – PPM), co może prowadzić do zwiększenia gradientu przezzastawkowego i mniejszej redukcji przerostu lewej komory. Zjawisko PPM jest rozpoznawane u chorych z indeksowaną efektywną powierzchnią ujścia (ang. indexed effective orifice area – iEOA) < 0,85 cm 2 /m 2 . Celem pracy była ocena częstości występowania zjawiska PPM w zależności od rozmiaru implantowanej zastawki u pacjentów poddanych operacji wymiany zastawki aortalnej oraz okołooperacyjna ocena wyników leczenia. Materiał i metody : Badana grupa obejmowała 92 pacjentów w wieku 21–74 lata, u których wszczepiono mechaniczne zastawki St. Jude Medical. Oceniano częstość powikłań oraz parametry echokardiograficzne. Chorych podzielono na trzy grupy. Pierwsza obejmowała 15 pacjentów, u których wszczepiono zastawki o małym pierścieniu (17 mm i 19 mm), druga 56 chorych z zastawkami o średnim rozmiarze (21 mm i 23 mm), a trzecia 21 pacjentów z zastawkami o dużym rozmiarze (25 mm, 27 mm i 29 mm). Wyniki : W pierwszej grupie PPM rozpoznano u wszystkich, w drugiej u 92,9%, a w trzeciej u 52% chorych. Śmiertelność okołooperacyjna wśród wszystkich osób poddanych operacji wyniosła 5,4%. Gradient przez zastawkę aortalną u pacjentów z małą zastawką wyniósł średnio 20,25 mm Hg, u chorych ze średnią zastawką 13,42 mm Hg, a u pacjentów z dużą zastawką 11 mm Hg.