Thoracic surgerySurgical treatment of 599 patients with hydatid cysts in the liver and lungs - Eser, Irfan; Sak, Zafer Hasan Ali; Gunay, Samil; Seker, Ahmet; Yalcin, Funda; Cevik, Muazzez; Aydin, Mehmet Salih; Ulas, Turgay; Uzunkoy, Ali; Kurkcuoglu, Ibrahim Can (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Bąblowica objawia się występowaniem torbieli, powstających w wyniku przedostania się larw Tenia echinococcus do organizmu człowieka. Najczęstszym miejscem występowania torbieli jest wątroba (60–70%). Larwy, którym nie uda się przytwierdzić do wątroby, przemieszczają się do płuc (20–25%) lub innych organów i tkanek połączonych z układem krążenia ogólnego (10%). W organach, do których się przytwierdzą, tworzą się torbiele bąblowca. Celem wieloośrodkowego badania autorów było zaprezentowanie różnych typów leczenia operacyjnego, ich wyników, jak również związanych z nimi komplikacji, na podstawie dużej liczby przypadków. Materiał i metody: W badaniu uwzględniono 599 leczonych operacyjnie pacjentów. Użyte dane pacjentów były danymi archiwalnymi. Pacjenci, u których torbiele znajdowały się w innych miejscach niż wątroba i płuca, zostali wyłączeni z badania. Wyniki: W badaniu wzięło udział 381 mężczyzn i 218 kobiet. Ustalono, że omawiana choroba częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Dane te były zgodne z danymi dostępnymi w piśmiennictwie [9]. Stosunek kobiet do mężczyzn wynosił 1,747. Średnia wieku pacjentów wynosiła 35,6 roku; najmłodszy pacjent miał 3 lata, najstarszy 83 lata. Rozmieszczenie torbieli było następujące: 425 pacjentów miało torbiele wątroby, natomiast 236 pacjentów torbiele płuc. Zajęcie zarówno płuc, jak i wątroby zaobserwowano w 62 przypadkach. Wnioski: W przypadku torbieli płuc, jeżeli nie występują istotne przeciwwskazania, preferuje się leczenie operacyjne. Nawet w przypadku stwierdzenia pojedynczych cyst w płucach, wątrobie lub obydwu tych organach konieczne jest przeprowadzenie badania radiologicznego jamy brzusznej i klatki piersiowej. Podczas leczenia operacyjnego, zarówno w przypadku torbieli płuc, jak i wątroby, niezwykle ważną kwestią pozostaje ochrona miąższu organu i usunięcie torbieli w taki sposób, aby nie zakłócić jego prawidłowej pracy.