Thoracic surgeryAnatomic variations of pulmonary vessels relevant with regard to lung tissue resections – literature review and personal experiences - Polaczek, Mateusz; Religioni, Jarosław; Orłowski, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Małoinwazyjne metody anatomicznych resekcji miąższu płucnego stają się klinicznym standardem. Wymagają one od chirurga świetnej znajomości anatomii operowanego obszaru. Stworzono kompleksowy opis anatomii prawidłowej oraz znanych z piśmiennictwa zmienności naczyń płucnych na użytek torakochirurgii. Przeanalizowano również 642 przypadki zabiegów resekcji miąższu płucnego u pacjentów z rakiem niedrobnokomórkowym płuca operowanych w Klinice Chirurgii Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie, poszukując wzmianek o zmiennościach anatomicznych dostrzeżonych w trakcie zabiegu. Wyniki tej analizy zostały porównane z danymi z piśmiennictwa. Zmienność w obrębie układu tętniczego opisano w 8,72% przypadków, a układu żylnego w 3,12% przypadków. Częstość ta jest niższa, niż zakładana na postawie danych dostępnych w piśmiennictwie. Opisano natomiast kilka bardzo rzadkich, ale potencjalnie niebezpiecznych odmian.