Anaesthesiology and intensive careThe use of sugammadex for the reversal of neuromuscular blockade after thymectomy with videothoracoscopy in myasthenia gravis patients – a preliminary report - Misiołek, Hanna; Czyżewski, Damian; Karpe, Jacek; Tomala, Anna; Palaczyński, Piotr; Chełchowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Leczeniem przyczynowym chorych z nużliwością mięśniową (ang. myasthenia gravis – MG) jest z wyboru usunięcie grasicy. U pacjentów z MG zastosowanie środków zwiotczających w celu przeprowadzenia operacji stanowi zagrożenie przedłużonej intubacji i wentylacji mechanicznej w okresie pooperacyjnym. Największym odkryciem ostatnich lat w anestezjologii jest środek odwracający blokadę nerwowo-mięśniową o nazwie sugammadeks. Preparat jest modyfikowaną gamma-cyklodekstryną, która opłaszcza i inaktywuje cząsteczki środków zwiotczających, tworząc z nimi kompleksy wydalane następnie przez nerki. Celem pracy była ocena użyteczności sugammadeksu w odwróceniu blokady nerwowo-mięśniowej wywołanej rokuronium po operacjach usunięcia grasicy u pacjentów z MG. Materiał i metody : Dwudziestu dwóch chorych z MG poddanych małoinwazyjnej operacji usunięcia grasicy podzielono na 2 grupy w zależności od użytego środka odwracającego zwiotczenie mięśni poprzecznie prążkowanych (S-sugammadeks vs. P-polstygmina). Monitorowanie głębokości blokady nerwowo-mięśniowej umożliwiło prawidłowe dawkowanie zarówno rokuronium, jak i środków odwracających blokadę nerwowo-mięśniową. Ocenie poddano czas od podania rokuronium do uzyskania blokady (T0), od podania środka odwracającego blokadę do powrotu wydolnego oddechu i ekstubacji (T1) oraz czas trwania zabiegu (T2). Oceniano wartości ciśnień tętniczych, skurczów serca i pulsoksymetrii w czterech punktach czasowych. Protokół znieczulenia w obu grupach zawierał indukcję i podtrzymanie znieczulenia metodą anestezji całkowicie dożylnej; analgezję zapewniono metodą zewnątrzoponową w odcinku piersiowym, z użyciem bupiwakainy. Wyniki: Chorzy nie różnili się w obu grupach pod względem parametrów demograficznych, hemodynamicznych oraz zastosowanej ilości środka zwiotczającego. Znamiennie krótszy czas od podania środka odwracającego blokadę do wydolnego oddechu i ekstubacji odnotowano w grupie S w porównaniu z grupą P. Wniosek : Dla pacjentów z MG sugammadeks jest użytecznym i bezpiecznym środkiem odwracającym blokadę nerwowo-mięśniową wywołaną rokuronium.