Anaesthesiology and intensive careComparison of continuous use of thoracic epidural analgesia and intercostal block for pain management after thoracotomy - Sagiroglu, Gonul; Baysal, Ayse; Kiraz, Osman Gazi; Meydan, Burhan; Taşçı, Ahmet Erdal; Iskender, Ilker (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Cel pracy: Celem pracy było porównanie skuteczności ciągłego stosowania znieczulenia zewnątrzoponowego piersiowego oraz blokady międzyżebrowej do leczenia bólu po torakotomii. Materiał i metody: Sześćdziesięciu chorych ukończyło prospektywne badanie z randomizacją przeprowadzone metodą podwójnie ślepej próby. Pacjentów losowo przydzielono do grupy otrzymującej piersiowe znieczulenie zewnątrzoponowe (grupa 1., n = 30) lub blokadę międzyżebrową (grupa 2., n = 30) przez 24 godziny. W obu grupach podawano bupiwakainę o stężeniu 0,25% w ilości 5 ml/godzinę przy użyciu cewnika. W celu oceny bólu użyto wizualnej skali analogowej w spoczynku (VAS-R) i po kaszlu (VAS-C). Wyniki pobrano na początku badania, jak również 1, 6 i 24 godziny po zabiegu. Zebrano także dane dotyczące zużycia morfiny, powikłań i efektów niepożądanych. Wyniki: Wartości VAS-R i VAS-C na początku były podobne, jednak wyniki uzyskane po upływie 1, 6 i 24 godzin były znacząco niższe w grupie 1. niż w grupie 2. (odpowiednio p = 0,017, p = 0,001, p = 0,023 dla VAS-R oraz p = 0,006, p = 0,002, p = 0,032 dla VAS-C). Zużycie morfiny na 24 godziny w grupie 1. było niższe w porównaniu z grupą 2. (p = 0,032). W grupie 1 u 5 z 30 pacjentów (17%) wystąpiło niedociśnienie, w grupie 2. nie zanotowano takich przypadków (p = 0,02). Wniosek : W przypadku bólu po torakotomii lepszą kontrolę analgezji uzyskuje się za pomocą znieczulenia zewnątrzoponowego piersiowego, jednak blokada międzyżebrowa stanowi alternatywę, ponieważ jest związana z mniejszą częstością występowania niedociśnienia.