Experimental cardiovascular and lung researchRemote ischemic preconditioning versus standard myocardial protection in cardiac surgery: ten years of clinical trials. A systematic review and meta-analysis - Marczak, Jakub; Bańkowski, Tomasz; Płonek, Tomasz; Negrusz-Kawecka, Marta; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Celem niniejszej metaanalizy jest systematyczny przegląd dowodów obrazujących wpływ odległego hartowania niedokrwiennego (rIPC) na mięsień serca pacjentów poddanych operacjom kardiochirurgicznym. Materiały i metody : Przeglądu literatury dokonano na podstawie pełnotekstowych prac publikowanych w bazach danych Medline, Cochrane itp. Włączono badania kontrolowane z randomizacją, porównujące rIPC oraz standardową ochronę mięśnia serca u pacjentów poddanych zabiegom kardiochirurgicznym, jeżeli raportowały co najmniej jeden z wyników: markery uszkodzenia mięśnia sercowego, pooperacyjne zapotrzebowanie na leki wykazujące dodatni efekt inotropowy, czas hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii. Wyniki: Do metaanalizy włączono 991 pacjentów. W porównywanych badaniach rIPC zmniejszało istotnie statystycznie ilość uwalnianych pooperacyjnie markerów martwicy mięśnia sercowego o –0,63 SMD [–0,99 do –0,28] oraz pooperacyjne zapotrzebowanie na leki inotropowe o –0,40 SMD [–0,66 do –0,16] w populacji osób dorosłych. Badanie było obarczone korygowalnym statystycznie współczynnikiem heterogeniczności. Publikowane dane przygotowano na podstawie badań pilotażowych. Wnioski : Poniższa metaanaliza wczesnych dowodów klinicznych potwierdza istnienie potencjalnych korzyści ze stosowania rIPC w celu zmniejszenia okołooperacyjnego uszkodzenia mięśnia sercowego.