Case reportsDelayed presentation of traumatic left hemidiaphragm rupture in a child - Matuszczak, Ewa; Dębek, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Autorzy prezentują przypadek 6-letniej dziewczynki przyjętej na Oddział Intensywnej Opieki Medycznej z powodu urazu jamy brzusznej, po potrąceniu przez samochód. Przy przyjęciu stwierdzono rozległą ranę podbrzusza bez naruszenia ciągłości otrzewnej. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej, tomografia komputerowa (TK) głowy oraz badanie rentgenowskie (RTG) klatki piersiowej, kręgosłupa i jamy brzusznej nie uwidoczniły urazów narządów wewnętrznych. Ranę zaopatrzono warstwowo w warunkach bloku operacyjnego. Kontrolna USG jamy brzusznej, TK głowy i RTG klatki piersiowej nie wykazały zmian pourazowych. W 6. dobie pobytu stan dziecka gwałtownie się pogorszył; RTG klatki piersiowej z sondą żołądkową uwidoczniło żołądek przemieszczony do klatki piersiowej, powodujący przesunięcie śródpiersia. Dziecko było operowane w trybie pilnym. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. Wnioski: U wszystkich pacjentów po urazach jamy brzusznej, u których nawet po dłuższym czasie od urazu występują objawy duszności oraz zaburzenia pasażu w przewodzie pokarmowym, należy wykonać diagnostykę w kierunku pourazowej przepukliny przeponowej.