Da Vinci – nowy standard leczeniaRozmowa z prof. Wojciechem Witkiewiczem, dyrektorem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu, byłym prezesem Towarzystwa Chirurgów Polskich - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
Zastosowanie robota da Vinci umożliwia wykonanie operacji w najtrudniejszych okolicach anatomicznych z uniknięciem rozległego cięcia skóry, zachowaniem większej precyzji i dokładności preparowania tkanek niż w laparoskopii.