Hormonooporność można zmniejszyćRozmowa z prof. Zbigniewem Wolskim, kierownikiem Katedry i Kliniki Urologii Ogólnej, Onkologicznej i Dziecięcej Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
Hormonooporność można częściowo zmienić poprzez manipulacje hormonalne, wycięcie jąder bądź stosowanie systemowej chemioterapii. Oprócz takiego postępowania możliwe jest zastosowanie nowego leku – octanu abirateronu. Blokuje on odpowiednie enzymy uczestniczące w biosyntezie testosteronu w samym gruczole krokowym.