Ocena wpływu mikronizowanego progesteronu na gęstość gruczołu sutkowego - Sobczuk, Anna; Stefańczyk, Ludomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Jednym z najpoważniejszych problemów klinicznych w znaczny sposób utrudniających prowadzenie badań mammograficznych jest występujące u niektórych kobiet zjawisko wzmożonej gęstości sutka. Celem pracy była ocena wpływu mikronizowanego progesteronu stosowanego w substytucji II fazy cyklu u kobiet w wieku przed- i okołomenopauzalnym na gęstość gruczołu sutkowego ocenianą przy pomocy mammografii. U 26 badanych kobiet ze względu na zaburzenia miesiączkowania zastosowano substytucję II fazy cyklu mikronizowanym progesteronem w dawce 2 razy na dobę po 50 mg od 16. do 25. dnia cyklu przez 6 kolejnych mies. Porównując gęstość gruczołów sutkowych po 6 mies. podawania progesteronu z odpowiednimi wartościami przed rozpoczęciem terapii stwierdzono w grupie badanej zmniejszenie gęstości gruczołu sutkowego średnio o 19,2%.