Funkcje poznawcze mierzone baterią testów CNS VS a subiektywna ocena zaburzeń pamięci, koncentracji i obniżenia jakości życia kobiet po menopauzie - Bojar, Iwona; Witczak, Mariusz; Stępniak, Anna; Łyszcz, Robert; Raczkiewicz, Dorota; Humeniuk, Ewa (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Celem pracy było poznanie relacji pomiędzy potencjalnymi dysfunkcjami poznawczymi u kobiet po menopauzie a subiektywnym poczuciem zaburzeń pamięci i koncentracji oraz obniżeniem jakości życia. W pracy badano funkcje poznawcze za pomocą testów CNS VS oraz subiektywne poczucie obniżenia jakości życia, zaburzeń pamięci i koncentracji po menopauzie. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiły kobiety pochodzące z terenu Polski południowo-wschodniej, minimum 2 lata od ostatniej miesiączki. Kryteria włączenia do badania stanowiły: wiek 50–65 lat, ogólnie dobry stan zdrowia, wykształcenie co najmniej pełne podstawowe oraz FSH > 30 mlU/ml. Na etapie kwalifikacji do badania przeprowadzono krótki test MoCA celem włączenia do badania pacjentek, które nie wykazują cech demencji. Ocena funkcji poznawczych została przeprowadzona z użyciem aparatury diagnostycznej CNS Vital- Signs (wersja polska). Poczucie obniżenia jakości życia, zaburzeń pamięci i koncentracji weryfikowano za pomocą ankiety zaprojektowanej na potrzeby niniejszego badania (odpowiedzi na pytania zawierały skalę czterostopniową: nie występują, lekkie, średnie i silnie wyrażone). Wyniki badań poddano analizie statystycznej. Wyniki : Subiektywne oceny nasilenia zaburzeń pamięci i koncentracji oraz obniżenia jakości życia były istotnie powiązane z poziomem funkcji poznawczych uzyskanym przy użyciu testów CNS VitalSigns (CNS VS). Im gorsza była samoocena pamięci, tym słabsze wyniki kobiety uzyskiwały w zakresie pamięci, pamięci wzrokowej i szybkości psychomotorycznej (p < 0,05). W odniesieniu do subiektywnej oceny zaburzeń koncentracji podobną prawidłowość stwierdzono w zakresie: Indeksu Neurokognitywnego (NCI), pamięci, pamięci wzrokowej, funkcji wykonawczych, szybkości psychomotorycznej, skupiania uwagi i plastyczności poznawczej (p < 0,05). Z kolei subiektywna ocena zmiany jakości życia po menopauzie była istotnie powiązana z czterema domenami poznawczymi: NCI, szybkością przetwarzania, funkcjami wykonawczymi i plastycznością poznawczą (p < 0,05). Wnioski: Kobiety po menopauzie stanowią grupę narażoną na niekorzystne zmiany w sferze psychicznej i powinny być objęte szczególnymi działaniami profilaktycznymi.