Niestabilność mikrosatelitarna i ekspresja genów hMLH1 i hMSH2 u kobiet w wieku pomenopauzalnym z rakiem endometrium - Kulig, Andrzej; Smolarz, Beata; Kozłowska, Elżbieta; Dec, Grażyna; Romanowicz-Makowska, Hanna; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Cel: Rak endometrium należy do najczęstszych nowotworów złośliwych rozwijających się w trzonie macicy. Rozwój raka endometrium jest ciągle słabo poznany. W artykule przedstawiono przegląd badań, które wskazują, że w genomie komórek raka endometrium dochodzi często do zjawiska niestabilności mikrosatelitarnej pod wpływem uszkodzeń w genach mutatorowych hMLH1 i hMSH2. Materiały i metody: Przebadano pacjentki, u których stwierdzono raka endometrium. Niestabilność mikrosatelitarna była wykrywana z zastosowaniem reakcji PCR-SSCP. Wyniki i wnioski: Niestabilność mikrosatelitarna wydaje się być istotna w rozwoju różnych nowotworów, włączając raka endometrium.