Nietrzymanie moczu – problem współczesnej kobiety - Chmielewska, Daria Dominika; Piecha, Magdalena; Kwaśna, Krystyna; Błaszczak, Edward; Taradaj, Jakub; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Uciążliwe konsekwencje, obniżenie jakości życia, częstość występowania oraz uwarunkowania medyczne i społeczne związane z nietrzymaniem moczu znajdują się w kręgu zainteresowań wielu autorów. Nietrzymanie moczu ze względu na rozpowszechnienie w społeczeństwie ma charakter choroby społecznej. Cel pracy : W pracy przedstawiono wyniki badania ankietowego wśród kobiet polskich aglomeracji śląskiej, którego celem było określenie deklarowanego nasilenia czynników ryzyka i występowania objawów nietrzymania moczu. Materiał i metody : Kobiety podzielono na podgrupy ze względu na wiek. Grupę A1 stanowiły kobiety w wieku 41–50 lat, w grupie A2 znalazły się kobiety w wieku 51–60 lat, a w grupie A3 – w wieku 61–70 lat. Grupa A4 obejmowała kobiety w wieku 71 lat i starsze. Wyniki: Czynniki związane ze stylem życia, takie jak ilość wypijanej kawy, palenie papierosów czy obecność zaparć, występowały w grupach z średnim nasileniem. Objawy nietrzymania moczu deklarowały kobiety we wszystkich badanych grupach, lecz największe nasilenie występowało u kobiet powyżej 71. roku życia. Nasilenie czynników niepodlegających modyfikacji kształtowały się na niskim poziomie. Pomimo przewagi kobiet otyłych w grupie A3 nie wykazano korelacji pomiędzy otyłością a występowaniem objawów nietrzymania moczu w tej grupie. Wnioski : Porównanie międzygrupowe występowania objawów nietrzymania moczu wskazało najwyższe wartości średnie w grupie najstarszych kobiet, istotnie wyższe w porównaniu z grupą kobiet młodszych.