Niektóre różnice indywidualne jako determinanty konsumpcji produktów zbożowych oraz warzyw i owoców w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym w świetle zagrożeń stanu zdrowia - Gacek, Maria (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Celem badań była analiza niektórych osobniczych uwarunkowań konsumpcji produktów zbożowych oraz warzyw i owoców w grupie kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Analizie poddano wybrane różnice indywidualne, w tym poziom uogólnionej skuteczności, optymizmu i satysfakcji życiowej. Badaniami, z wykorzystaniem kwestionariusza częstości spożycia produktów oraz testów psychologicznych (GSES, LOT-R, SWLS), objęto 320 kobiet w wieku 45–55 lat. Analiza statystyczna korelacji rang Spearmana wykazała, że wraz ze wzrostem wartości wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) istotnie zwiększała się częstość spożycia pieczywa jasnego (p < 0,05), a zmniejszało spożycie ryżu razowego, kasz gruboziarnistych (p < 0,01), makaronu razowego, płatków owsianych (p < 0,05), warzyw surowych i zielonych (p < 0,01) oraz owoców, w tym cytrusowych (p < 0,01). Poziom skuteczności wykazywał dodatnią korelację z częstością spożycia ryżu jasnego (p < 0,05), makaronów, warzyw surowych, gotowanych i zielonych (p < 0,01) oraz owoców, w tym cytrusowych (p < 0,01). Poziom optymizmu był dodatnio skorelowany z częstością spożywania ryżu razowego, makaronów, kasz gruboziarnistych i płatków owsianych (p < 0,01). Wraz ze wzrostem poziomu satysfakcji z życia zwiększała się częstość spożycia ryżu razowego, makaronów, kasz gruboziarnistych i płatków owsianych (p < 0,01) oraz warzyw gotowanych (p < 0,5), a zmniejszało się spożycie pieczywa jasnego (p < 0,05). Tendencje stwierdzone w analizie korelacji potwierdzono w porównaniach międzygrupowych testami Kruskala-Wallisa i Dunna (p < 0,05). Wykazano zróżnicowanie częstości konsumpcji niektórych produktów zbożowych oraz warzyw i owoców w zależności od cech osobniczych, z tendencją do korzystniejszych wyborów u kobiet o wyższym poczuciu własnej skuteczności, optymizmu i satysfakcji życiowej.