Wpływ menopauzy na ślinianki i błonę śluzową jamy ustnej - Srebrzyńska-Witek, Agnieszka; Koszowski, Rafał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Chęć zachowania naturalnego i zdrowego uzębienia przez całe życie człowieka wiąże się z regularnymi wizytami kontrolnymi w gabinecie stomatologicznym oraz poddawaniem się wymaganym procedurom leczniczym. W społeczeństwie rośnie świadomość potrzeby utrzymania zdrowia jamy ustnej, dlatego lekarze stomatolodzy obejmują swoją opieką pacjentów w każdym wieku. Wśród nich liczną grupę stanowią kobiety w wieku około- i pomenopauzalnym. Ze względu na wygaśnięcie wewnątrzwydzielniczej funkcji jajników dochodzi u nich do zmniejszenia stężenia hormonów estrogenowych. Prowadzi to do szeregu implikacji ogólnoustrojowych, włączając negatywny wpływ na ślinianki oraz błonę śluzową jamy ustnej. U pacjentek tych lekarze stomatolodzy muszą brać pod rozwagę fakt, że mogą one cierpieć na schorzenia jamy ustnej specyficzne dla tego okresu życia. W niniejszej pracy przedstawiono najczęściej pojawiające się dolegliwości dotyczące jamy ustnej kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym. Podczas gdy pojawiające się w przebiegu menopauzy objawy ogólne są powszechnie znane, ciągle niska jest świadomość, że dyskomfort w obrębie jamy ustnej jest również częścią dolegliwości tego okresu. Autorzy przedstawiają aktualny stan wiedzy dotyczący wpływu niedoboru estrogenów oraz ich suplementacji na ślinianki oraz błonę śluzową jamy ustnej u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym. Szczególną uwagę zwrócono na objawy związane z nieprawidłowym nawilżeniem błony śluzowej jak również pojawiającym się najczęściej w tym wieku zespołem piekących ust. Autorzy przedstawili także metody terapii wymienionych dolegliwości.