Podatność tkanki podskórnej kończyn dolnych w reakcji na obciążenie hydrostatyczne ustroju – ocena w badaniu - Stefańczyk, Ludomir; Marchwicka-Wasiak, Magdalena; Grzelak, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Akumulacja płynów ustrojowych w obrębie kończyn i następujące reakcje humoralne są podstawą dolegliwości związanych z przewlekłą niewydolnością żylno-limfatyczną (p.n.ż.-l.) – patologii często występującej u kobiet. Jak się przyjmuje, u podstaw zjawiska leży zwiększenie przepuszczalności śródbłonka naczyń w odpowiedzi na wzrost poziomu estrogenów. Na podstawie badań USG wykonanych u 33 kobiet i 37 mężczyzn potwierdzono istotną różnicę w reakcji tkanki podskórnej na zmianę obciążenia hydrostatycznego ustroju. Grubość tkanki podskórnej w obrębie ud i goleni zmienia się w większym stopniu u kobiet. Odpowiedź ta jest słabiej związana z wielkością bodźca hydrostatycznego niż u mężczyzn, co wskazuje na różnicę w funkcjonowaniu układu buforowego tkanki podskórnej u obu płci. Ultrasonografia może być przydatną metodą w monitorowaniu przebiegu i skuteczności leczenia schorzeń związanych z narastaniem obrzęków w obrębie kończyn dolnych.