Pierwotny naczyniakomięsak piersi u chorej po menopauzie: prezentacja przypadku i przegląd piśmiennictwa - Jońska-Gmyrek, Joanna; Bakuła-Zalewska, Elwira; Gałecki, Jacek; Żółciak-Siwińska, Agnieszka; Gmyrek, Leszek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Przedstawiono przypadek 83-letniej kobiety, która zgłosiła się do Centrum Onkologii w Warszawie z powodu guza piersi prawej. W wywiadzie nie stwierdzono wcześniejszej ekspozycji na promieniowanie jonizujące. W trakcie dwukrotnie wykonanych biopsji nie potwierdzono złośliwego charakteru zmiany. Przeprowadzono wycięcie guza piersi z szerokim marginesem. W wyniku badania histopatologicznego potwierdzono utkanie naczyniakomięsaka. Ze względu na uzyskany wynik przeprowadzono prostą amputację prawej piersi. W związku z wczesnym nawrotem miejscowym i przerzutami odległymi, pacjentka została zakwalifikowana do radioterapii i chemioterapii. Chora zmarła po upływie 20 miesięcy od rozpoznania choroby z powodu progresji.