Olbrzymi polip o utkaniu raka gruczołowego wypełniający jamę macicy – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Kaczorowska, Anna; Suzin, Jacek; Wojda, Katarzyna; Strużycki, Krzysztof; Sobkiewicz, Sławomir; Lech, Waldemar; Kazimierak, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Polipy endometrialne można uwidocznić podczas badania ultrasonograficznego jako hiperechogeniczne twory wyrastające ponad linię endometrium do jamy macicy. Histologicznie polipy endometrialne zbudowane są w różnych proporcjach z gruczołów podścieliska, naczyń krwionośnych i pokryte są nabłonkiem. Mogą one występować w różnej liczbie i być różnej wielkości. Często ich występowaniu towarzyszą objawy kliniczne, z których najczęstszymi są nieprawidłowe krwawienia z jamy macicy. W pracy opisano przypadek olbrzymiego polipa o utkaniu raka gruczołowego, wypełniającego jamę macicy. Na podstawie opisanego przypadku stwierdzono, że diagnostyka charakteru klinicznego dużych polipów endometrium napotyka na spore trudności.