Porównanie skuteczności terapii przyłuszczycy plackowatej drobnoogniskowej metodą PUVA i naświetlaniami UVB 311 nm - Jeziorkowska, Renata; Wolska, Hanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Small plaque parapsoriasis (SPP) to choroba o charakterystycznym obrazie klinicznym, przez lata zaliczana do grupy chłoniaków skóry. Obecnie nie jest ona uważana za prekursora ziarniniaka grzybiastego. Chociaż zmiany mogą ustępować samoistnie pod wpływem słońca, zaleca się miejscową glikokortykosteroidoterapię, a zwłaszcza różne formy fototerapii. Cel pracy . Porównanie skuteczności leczenia SPP naświetlaniami UVB 311 nm i metodą PUVA. Materiał i metodyka . Badanie przeprowadzono u 88 kolejnych pacjentów leczonych w Klinice Dermatologicznej w Warszawie w latach 2001–2013 z rozpoznaniem SPP potwierdzonym w badaniu histopatologicznym. Naświetlaniami UVB 311 nm (palniki TL-01) leczono 53 osoby, w tym 21 kobiet i 32 mężczyzn, natomiast metodą PUVA z doustnym podaniem psoralenów 35 osób, w tym 13 kobiet i 22 mężczyzn. Wyniki. U wszystkich pacjentów uzyskano całkowite ustąpienie zmian skórnych. Czas terapii naświetlaniami UVB 311 nm wynosił średnio 10 tygodni, co odpowiadało średniej dawce UV – 22 J/cm 2 , a w przypadku PUVA-terapii 7 tygodni (43,6 J/cm 2 ). U 60,3% pacjentów leczonych UVB 311 nm nastąpił nawrót choroby po średnio 12,2 miesiąca, a u pacjentów leczonych PUVA obserwowano nawrót u 60% badanych po średnio 13,8 miesiąca. Wnioski . Przeprowadzone badania potwierdzają dużą skuteczność naświetlań UVB 311 nm, porównywalną ze skutecznością PUVA. Uwzględniając przewlekły, nawrotowy przebieg choroby i konieczność stosowania wielokrotnych tur leczenia, wydaje się, że terapia UVB 311 nm powinna być traktowana w SPP jako leczenie z wyboru.