Ocena zachowań konsumenckich w związku ze stosowaniem kosmetyków z zawartością parabenów - Woźniak-Holecka, Joanna; Koziołek, Agata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Parabeny (estry kwasu p-hydroksybenzoesowego) znajdują się na liście substancji dopuszczonych do stosowania i są uważane za jedne z bezpieczniejszych konserwantów. Związki te są często stosowane, ponieważ mają szeroki zakres działania, a ponadto są uznawane za mało toksyczne i biodegradowalne. Chociaż parabeny od lat wykorzystywane są nie tylko w kosmetykach, lecz także w żywności i lekach, ciągle podważane jest ich bezpieczeństwo. Cel pracy. Ocena świadomości zdrowotnej i wiedzy konsumentów na temat parabenów oraz ich wpływu na organizm ludzki. Materiał i metodyka. W badaniach wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety internetowej. Analizę uzyskanych wyników przeprowadzono za pomocą programu Microsoft Excel. Wyniki. Analiza wyników umożliwiła uzyskanie informacji na temat świadomości konsumentów dotyczącej parabenów zawartych w produktach kosmetycznych. Wykazano również, czym respondenci kierują się przy wyborze kosmetyków, gdzie dokonują zakupów oraz czy zwracają uwagę na oznakowanie etykiet kosmetyków. Wnioski . Wyniki potwierdziły tezę, że konsumenci nie posiadają ugruntowanej wiedzy na temat parabenów, jednak uważają je za szkodliwe.