Osteoporoza – diagnostyka i terapia - Stachowiak, Grzegorz; Surkont, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Osteoporoza jest chorobą układową szkieletu, charakteryzującą się niską masą kości, upośledzeniem mikroarchitektury tkanki kostnej i w konsekwencji zwiększoną jej podatnością na złamania. W pracy zostały przedstawione niektóre zagadnienia dotyczące etiologii, diagnostyki i leczenia osteoporozy.