Zastosowanie wszczepialnych portów naczyniowych – wskazania, obsługa, pielęgnacja i powikłania - Góraj, Elwira Joanna; Misiak, Małgorzata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Implantacja portów naczyniowych jest rutynowym zabiegiem wykonywanym w sytuacjach, w których planowane są: chemioterapia, podawanie roztworów hiperosmolarnych lub hipertonicznych, konieczne jest częste pobieranie krwi, żywienie pozajelitowe, terapia nerkozastępcza, podaż płynów o różnym pH, podawanie katecholamin, nawadnianie, wyrównywanie gospodarki elektrolitowej, monitorowanie hemodynamiczne. Sposób serwisowania portu w istotnej mierze wpływa na czas jego funkcjonowania. Lekarze wykonujący zabiegi implantacji powinni być biegli we wszystkich znanych technikach kaniulacji żył, ponieważ warunki anatomiczne często dyktują wybór najlepszego dostępu. Najczęstszymi obserwowanymi powikłaniami są: krwiaki, nieprawidłowe położenie portu, częściowa lub całkowita niedrożność cewnika z powodu zakrzepicy, zakażenia skóry i tkanki podskórnej. Omówiono podstawowe problemy napotykane w czasie używania portów, powikłania i metody postępowania.