Zaparcie stolca w populacji chorych objętych opieką paliatywną – wyniki wstępne badania kohortowego - Dzierżanowski, Tomasz; Stachowiak, Andrzej; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Zaparcie stolca należy do najczęstszych objawów u chorych objętych opieką paliatywną. Niniejsze badanie miało na celu określenie częstości występowania zaparcia stolca u chorych objętych opieką paliatywną, szczególnie w podgrupie chorych przyjmujących silne opioidy, jak również zależności częstości zaparcia stolca od dawki opioidu. Oceniono także częstość stosowania środków przeczyszczających w tej populacji. Do analizy włączono 205 pacjentów. Zaparcie stolca występowało u 65% wszystkich chorych oraz u 76% chorych przyjmujących silne opioidy. Ryzyko wystąpienia zaparcia związanego ze stosowaniem opioidów było zwiększone 1,5-krotnie, natomiast ciężkiego zaparcia blisko dwukrotnie. Nie stwierdzono istotnych różnic w częstości występowania zaparcia w zależności od drogi podania opioidu. U 77% chorych zaparcie utrzymywało się pomimo stosowania środków przeczyszczających. Stwierdzono także brak stosowania profilaktyki przeciwzaparciowej u 20% chorych z zaparciem poopioidowym. Wyniki niniejszego badania dostarczają istotnych argumentów klinicznych za podjęciem wczesnej profilaktyki przeciwzaparciowej.