Historia opieki paliatywnej w Wielkopolsce. Część II. Edukacja w poznańskim ośrodku akademickim 1988–2002 - Bogusz, Halina Maria; Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra; Łuczak, Jacek Józef (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Poznański ośrodek akademicki, pierwsza w Polsce klinika opieki paliatywnej, był w latach 1988–2002 aktywnym, wiodącym centrum edukacji w dziedzinie opieki paliatywnej. Korzystając z szerokiej współpracy międzynarodowej oraz wsparcia Ministerstwa Zdrowia i Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego prowadzono szkolenie na wielu poziomach kształcenia (przed- i podyplomowym dla lekarzy, pielęgniarek i innych profesjonalistów medycznych, na poziomie podstawowym dla lekarzy rejonowych, a także zaawansowanym dla liderów i przyszłych specjalistów). Dzięki środkom z Ministerstwa Zdrowia oraz instytucji brytyjskiej ( International School for Cancer Care ) i amerykańskiej ( Open Society Institute w Nowym Jorku finansowanym przez G. Sorosa, reprezentowanym w Polsce przez Fundację im. Stefana Batorego) oraz niezwykle owocnej współpracy merytorycznej z Sir Michael Sobell House Oxford WHO Collaborating Palliative Care Center i zaangażowaniu Polish Hospices Fund udało się przeszkolić wielu lekarzy w czołowych ośrodkach w Wielkiej Brytanii. Warto podkreślić, że zarówno tematyka szkoleń, jak i dobór wykładowców wskazują na szczególny – niespotykany w ówczesnej rzeczywistości akademickiej – typ szkoleń, mający na celu nie tylko dostarczenie szczegółowej wiedzy, lecz także przemianę postaw osób zajmujących się chorymi w ostatnim okresie życia.