Przystosowanie się do choroby u kobiet z nowotworem piersi przed mastektomią i po niej oraz przed zabiegiem oszczędzającym i po tym zabiegu - Milik, Agata (Psychoonkologia, 2013)
Wstęp: Celem pracy było zbadanie sposobów przystosowania się do choroby nowotworowej u kobiet z rakiem piersi przed zabiegiem chirurgicznym i po nim oraz wpływu rodzaju zabiegu chirurgicznego na przystosowanie się do choroby nowotworowej. Materiał i metody : Badanie zostało przeprowadzone z użyciem Skali Przystosowania Psychicznego do Choroby Nowotworowej Mini-Mac oraz ankiety własnej konstrukcji. Badaniami objęto 42 kobiety z nowotworem piersi. U połowy z nich przeprowadzono amputację piersi (n = 21), a u połowy zabieg oszczędzający (n = 21). Pomiar przeprowadzono dwukrotnie – tydzień przed zabiegiem oraz 3 miesiące po zabiegu. Dane zebrano w okresie od lipca 2011 r. do marca 2012 r. Uzyskany materiał poddano analizie statystycznej, wykorzystując program SPSS. Wyniki i wnioski: Pacjentki częściej stosują konstruktywne strategie radzenia sobie (styl ducha walki i pozytywne przewartościowanie) zarówno przed zabiegiem, jak i po nim. Osoby badane rzadziej stosują destrukcyjne strategie radzenia sobie po zabiegu niż przed zabiegiem. Nie występują istotne statystycznie różnice dotyczące strategii radzenia sobie z chorobą u pacjentek z rakiem piersi w zależności od przebytego zabiegu (mastektomia czy zabieg oszczędzający).